سفارش تبلیغ
صبا ویژن
همه چیز درباره کشاورزی
 
قالب وبلاگ
خاک دیاتومه (Diatomaceous earth) از بقایای فسیلی جلبک‏های تک سلولی تحت عنوان دیاتوم بوجود آمده ‏است.
خاک‏های دیاتومه با توجه به مواد تشکیل دهنده به رنگ‏های مختلف از سفید تا خاکستری یا زرد و قرمز دیده می‏شوند و در اشکال متفاوت گرد، پهن و مسطح وجود دارند. فرم پهن خاک‏های دیاتومه سطح فعال بیشتری داشته لذا توانایی حشره‏کشی بالایی دارند (Korunic, 1997 ).
خاک‏های دیاتومه از دیاتوم‏هایی با منابع متفاوت بوجود آمده‏اند. مقدار کریستال سیلیکای موجود در خاک دیاتومه نقش موثری در قدرت حشره‏کشی آن‏هاایفا می‏کند (Fields and Korunic, 2000). به طور کلی خاک‏های دیاتومه‏ای که از دیاتوم‏های آب‏های دریا?طرز عمل خاک دیاتومه
ذرات خاک‏ دیاتومه حاوی حفرات ریزی هستند که توانایی جذب مولکول‏های موم اپی‏کوتیکول حشره را دارند. لذا هنگام تماس با کوتیکول حشرات لایه مومی کوتیکول را جذب کرده، به مقدار کمی باعث ایجاد خراش بر روی سطح کوتیکول می‏گردد و سبب از دست رفتن آب بدن و مرگ حشره می‏شود Ebeling, 1971)).

نحوه کاربرد خاک دیاتومه
خاک‏های دیاتومه به دو صورت مورد استفاده قرار می‏گیرند:
•1- تیمار کردن انبار با خاک دیاتومه قبل از ذخیره‏سازی مواد غذایی
خاک‏های دیاتومه به صورت گرد و یا اسپری‏ وتابل جهت تیمار انبارهای خالی و وسایل نقلیه‏ای که برای حمل و نقل مواد غذایی به انبارها مورد استفاده قرار می‏گیرد، بعد از انجام اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از ورود آفات به انبارها و ایجاد آلودگی‏های ثانویه بکار گرفته می‏شوند (Korunic et al., 1997).
روش گردپاشی متداول‏تر بوده و با توجه به تحقیقات انجام گرفته استفاده از گرد موثرتر از روش اسپری‏پاشی وتابل در کنترل آفات انباری می‏باشد. به این دلیل در حالت اسپری‏پاشی برای بالا بردن عملکرد خاک دیاتومه مقدار بیشتری از آن بکار گرفته می‏شود (Fields and Korunic, 2000). به طوری که در مورد فرمولاسیون Dryacide® خاک دیاتومه فرم گرد در حالت استاندارد به مقدار 2 گرم بر متر مربع مورد استفاده قرار می‏گیرد و فرم وتابل آن به مقدار 6 گرم بر متر مربع کاربرد دارد (Anonymous, 2002).



•2- تیمار مواد غذایی با خاک دیاتومه قبل و در زمان ذخیره‏سازی آن‏:
2-1- تیمار کل ماده غذایی با خاک دیاتومه
در صورتی که مقدار ماده غذایی انبار شده کم باشد از ابزار دستی برای مخلوط کردن خاک دیاتومه با کل توده استفاده می‏شود (Bridgeman, 1998).
در صورتی که مقدار ماده غذایی انبار شده زیاد باشد چون مقدار خاک دیاتومه مصرف شده در مخلوط با کل توده زیاد خواهد بود لذا خاک دیاتومه به دو روش مورد استفاده قرار می‏گیرد:
2-2- تیمار سطح رویی ماده غذایی با خاک دیاتومه
خاک دیاتومه فقط بر روی سطح ماده غذایی به مقدار 100 گرم در متر مربع استفاده می‏شود (McLaughlin, 1994).

2-3- تیمار عمق بالایی ماده غذایی با خاک دیاتومه
فرمولاسیون‏های خاک دیاتومه به طور استاندارد برای تیمار 30 سانتی‏متر عمق بالایی مواد غذایی انبار شده بکار می‏روند (Nickson et al., 1994; Bridgeman, 1998).
بکارگیری این دو روش تیمار در انبارها و سیلو‏ها باعث می‏شود که مقدار مصرف شده خاک دیاتومه کاهش یابد و بنابراین تاثیر نامطلوبی روی خصوصیات فیزیکی دانه برجا نگذارد (Anonymous, 2002).

مزایای خاک دیاتومه
خاک‏های دیاتومه مزایای زیادی دارند که عبارتند از:
1- کاربرد خاک‏‏های دیاتومه راحت و آسان است (Golob, 1997).
2- خاک‏‏های دیاتومه روی طیف وسیعی از آفات انباری موثر هستند (Anonymous, 1999).
3- عمر انبار داری خاک‏‏های دیاتومه نامحدود است و تا زمانی که سطح دانه و انبار خشک باقی بماند باعث حفاظت طولانی مدت مواد غذایی انبار شده بخصوص غلات می‏گردند ( Fields, 1998 ).
4- خاک‏های دیاتومه پایدار بوده و بر خلاف ارگانوفسفات‏ها، در اثر گرما تجزیه نشده و موثر باقی می‏مانند. بنابراین بقایای شیمیایی سمی روی مواد غذایی بر جا نمی‏گذارند و با مواد موجود در محیط زیست واکنش نشان نمی‏دهند (Quarles, 1992).
5- گزارشات متعددی در رابطه با مقاومت آفات انباری به برخی نگهدارنده‏های غلات نظیر پیرتروئید‏ها، ارگانوفسفات‏ها، کاربامات‏ها، هیدروکربن‏های کلره، Bacillus thuringiensis (B.t) و برخی سموم تدخینی وجود دارد (Subramanyam and Hagstrum, 1995). در صورتی که هیچ گونه مقاومتی از گونه‏های انباری به خاک دیاتومه تا به حال گزارش نشده است (Anonymous, 2002).
6- خاک‏های دیاتومه بی‏بو هستند (Anonymous, 1999).
7- خاک‏های دیاتومه سمیت کم روی پستانداران دارند و برای حشرات مفید و غیر هدف کم خطر هستند ( Fields, 1998 ).
8- خاک‏های دیاتومه هیچگونه تاثیر نامطلوبی بر قدرت جوانه زنی، کیفیت، طعم، ارزش نانوایی، خاصیت آرد و سایر خصوصیات دانه ندارند و استفاده از آن‏ها برای حفاظت غلات، بقولات و دانه‏های روغنی ثبت گردیده است ( .(Aldryhim, 1990; Korunic et al., 1996
9- خاک‏های دیاتومه توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایالت متحده امریکا بعنوان یک ماده ا2-2-5- محدودیت‏های خاک دیاتومه
1- خاک‏های دیاتومه در صورتی که در غلظت‏های بالاتر از حد استاندارد در تیمار غلات بکار گرفته شوند باعث کاهش وزن هکتولیتری دانه می‏گردند. البته خاک‏های دیاتومه با منشأهای مختلف در کاهش وزن هکتولیتری متفاوت می‏باشند (Korunic, 1998).
2- تیمار طولانی مدت (بیش از یکسال) غلات با خاک‏های دیاتومه موجب کاهش خاصیت روانی و چسبندگی دانه‏ها به ‏یکدیگر می‏گردد (Fields, 1998 ).
3- با توجه به عملکرد خاک‏های دیاتومه در صورتی که رطوبت محیط و مواد غذایی انبار شده زیاد باشد خاک دیاتومه نمی‏تواند به خوبی مواد انبار شده را محافظت کند (Le Patourel and Singh, 1984 ).
4- خاک‏های دیاتومه نمی‏توانند به خوبی سموم تدخینی باعث کنترل مراحل نابالغ آفات درجه اول نظیر گونه‏های جنس Sitophilus و گونه R. dominicaکه در دانه به سر می‏برند، گردد (Fields, 1998 ).
5- احتمال بروز بیماری‏های تنفسی به فرمولاسیون‏های خاک دیاتومه‏ای که حاوی مقادیر بالایی کریستال سیلیکا می‏باشند وجود دارد. لذا در حین کاربرد خاک دیاتومه استفاده از ماسک ضروری است (McLaughlin, 1994).
با توجه به این که خاک‏های دیاتومه دارای مزایای بسیاری در مقایسه با محدودیتهای کم و قابل کنترل می‏باشند لذا استفاده از این ترکیبات در انبارهای غلات، بقولات و دانه‏های روغنی کشور بمنظور کنترل و کاهش خسارت آفات انباری توصیه می‏گردد. امید آن که حاصل این کار تحلیلی و سایر پژوهش‏ها بتواند از هدر رفتن سرمایه‏ها و دست رنج‏ها جلوگیری نماید و مفید واقع شود

[ چهارشنبه 91/7/19 ] [ 2:49 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]
  سلام دوستان عزیز ، در این قسمت از وبلاگ چند لینک مفید درباره رده بندی معرفی میکنیم که امیدواریم مفید واقع شود.

رده بندی آمریکایی:

http://soils.usda.gov/technical/soil_orders

http://soils.missouri.edu/tutorial

http://en.wikipedia.org/wiki/soil_calssification

رده بندی فائو:

http://en.wikipedia.org/wiki/FAO_soil_calssification



[ چهارشنبه 91/7/19 ] [ 2:40 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]




پدیده های جذبی در خاک

جذب سطحی(adsorption)

جذب سطحی را می توان تجمع جسم یا ماده در فصل مشترک بین سطح جامد و محلول احاطه کننده دانست. جذب سطحی شامل برداشته شدن مولکول های ماده حل شده از محلول ، برداشته شدن حلال از سطح جامد و پیوستن مولکول های ماده حل شده به سطح می باشد.

جذب سطحی(adsorption) ، رسوب کردن در سطح(surface precipitation)و پلی مری شدن(polymerization) همگی نمونه هایی از جذب هستند.

قبل از ادامه بحث به تعریف بعضی از واژه های مربوط به جذب سطحی در خاک می پردازیم :

"ماده جذب سطحی شده" ماده ای است که در سطح مشترک تجمع می کند.

"سطح جذب کننده" سطح جامدی که ماده جذب شده در آن تجمع می کند.

"جذب سطحی شونده" مولکول یا یونی در محلول که پتانسیل جذب سطحی شدن را دار می باشد.

جذب سطحی یکی از مهمترین فرآیندهای شیمیایی خاک است. جذب سطحی تعیین کننده مقدار عناصر غذایی موردنیاز گیاه ،فلزها،آفت کش ها و سایر ترکیبات شیمیایی آلی نگهداری شده در سطوح خاک بوده و بنابراین یکی از فرآیندهای اصلی موثر در نقل و انتقال عناصرغذایی و آلاینده ها در خاک می باشد. جذب سطحی همچنین ویژگی های الکترواستاتیکی نظیر انعقاد(coagulation) و ته نشینی ذرات معلق و کلوئیدها را تحت تاثیر قرار می دهد.

[ چهارشنبه 91/7/19 ] [ 2:35 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]

 

فیزیک خاک(soil physics)

ترکیب هوای خاک

در یک خاک معمولی که عمل تهویه در آن بخوبی صورت می گیرد ترکیب هوای خاک تقریبا با ترکیب هوای اتمسفر بالای خاک یکسان است . زیرا تبادل گاز بین خاک و اتمسفر به سرعت انجام می شود. ولی در خاک هایی که تهویه نمی شوند به دلایل مختلف ترکیب هوای داخل خاک با هوای اتمسفر یکسان نخواهد بود.

بزرگترین تفاوت هوای خاک و اتمسفر در غلظت گاز کربنیک است . تنفس ریشه ها و هزاران موجود کوچک و بزرگ در هر واحد حجم خاک باعث می شود که غلظت اکسیژن کاهش و غلظت گاز کربنیک افزایش یابد.

درصد رطوبت یکی دیگر از تفاوت های عمده هوای اتمسفر و هوای خاک است . بطوریکه میزان رطوبت در هوای خاک همواره بیشتر از هوای آزاد بوده و تقریبا در محدوده 100 درصد می باشد.

برای اندازه گیری ظرفیت هوای خاک از روش استاندارد و قدیمی نمونه های دست نخورده استفاده می شود.در این روش یک الی دو روز پس از آبیاری که خاک در حالت ظرفیت زراعی قرار میگیرد نمونه دست نخورده برداشت و با تعیین درصد حجمی رطوبت و تخلخل کل مقدار تخلخل تهویه ای از معادله زیر محاسبه می شود:

درصد حجمی رطوبت خاک - تخلخل خاک=مقدار جزئی هوا در خاک

در آزمایشگاه نیز می توان خاک را تحت تنش 0/5 متر قرار داد تا تمام منافذی که قطر آنها از 0/06 میلی متر بزرگتر است از آب تخلیه شود. سپس با اندازه گیری تخلخل کل  و درصد رطوبت می توان تخلخل تهویه ای را محاسبه کرد.

یکی دیگر از روش های قدیمی در بررسی هوای خاک اندازه گیری ترکیب هوا در خاک می باشد. این معیار بهتر از اندازه گیری حجم هوای خاک در توصیف وضعیت تهویه ای کاربرد دارد. زیرا اگر مثلا درصد اکسیژن هوای خاک کاهش یابد صرف نظر از اینکه چقدر هوا در خاک موجود باشد گیاه با تنش اکسیژن مواجه خواهد شد .

مهمترین مساله این است که چگونه هوا را از خاک استخراج و آن را مورد تجزیه قرار دهیم.با استفاده از سرنگ های مخصوص امکان گرفتن نمونه به حجم 0/5 میلی متر از هوای خاک وجود دارد که بتوان آن را با کروماتوگراف گازی مورد تجزیه قرار داد. باید توجه داشت که معمولا نمونه های استخراج شده از هوای خاک عمدتا از منافذ درشت و بسته بدست می آیند و ممکن است نشان دهنده وضعیت واقعی هوای خاک نباشد. تجزیه نمونه های هوای خاک نشان داده است که درصد اکسیژن در خاک کمتر از مقدار آن در هوای اتمسفر بوده ولی بندرت از 100 درصد کمتر می شود. در حالی که درصدco2 در خاک کمی بیشتر از اتمسفر است. برخی از اندازه گیری ها نشان داده است که در خاک های ماندابی درصد اکسیژن حتی به صفر نیز می رسد.

روش جدیدی که در حال حاضر برای اندازه گیری نقطه ای غلظت اکسیژن در خاک بکار می رود فرو بردن الکترودهایی است که دارای پوشش مخصوص بوده و در مجاورت با هوای خاک و برقراری تعادل با اکسیژن یا co2 می تواند غلظت این گازها را نشان دهد.


[ چهارشنبه 91/7/19 ] [ 2:34 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]

اندازه گیری ظرفیت تبادل کاتیونی خاک با روش کلرید آمونیوم(cation exchange capacity)

CEC را برحسب meq بارهای منفی یا کاتیونهای تبادلی روی ذره رس در 100 گرم خاک اندازه گیری می کنند. این مقدار بسته به میزان رس و نوع رس متفاوت است.

برای اندازه گیریCEC سطح ذره رس را با کاتیون شناخته شده ای اشباع می کنیم و سپس به نحوی این کاتیون را از سطح ذره جدا کرده و مقدار آن را اندازه می گیریم که بیانگر CEC خواهد بود.

مواد لازم:

کلرید آمونیوم 1 مولار،کلرید آمونیوم 0.05 ،الکل اتیلیک 96%،کلرید سدیم 1 مولار ، اسید بوریک 2% ، معرف برمو کروزول و متیل رد ، سود 10 نرمال ، اسیدسولفوریک 0.01 نرمال ، شن شسته شده با اسید.

روش کار:

در این روش خاک با آمونیوم اشباع می شود که در خاک های خنثی و نیز با pH اسیدی به کار می رود اما اشباع با سدیم برای خاک های قلیایی و آهکی است .

مرحله اول:5 گرم خاک را در ارلن مایر 250cc ریخته بعد 5 گرم شن شسته شده با اسید بر روی آن می ریزیم . سپس 50cc کلرور آمونیوم 1M به آن اضافه کرده و به مدت 1 ساعت آن را روی شیکر قرار می دهیم تا ذرات رس از آمونیوم اشباع شود.

مرحله دوم:بعد از این مرحله ارلن دیگری آماده کرده و یک قیف روی آن قرار می دهیم و کاغذ صافی واتمن شماره 1 که حفرات درشتی دارد روی قیف قرار می دهیم. محلول را هم زده و در کاغذ صافی می ریزیم. خاک اشباع از آمونیوم روی کاغذ صافی می ماند.


با پیست حاوی کلرید آمونیوم 1M دیواره های ارلن شماره 1 را می شوییم و به ارلن روی کاغذ صافی منتقل می کنیم.

مرحله سوم:خاک را 3 الی 4 بار با کلرور آمونیوم 0.05M می شوییم تا کلرور آمونیوم درون حفرات و کاغذ صافی جدا شوند.حالا در حفرات مابین ذرات خاک کلرور آمونیوم رقیق داریم.

مرحله چهارم: کلرور آمونیوم رقیق مابین ذرات را با الکل اتیلیک96% خارج می کنیم. برای اینکار 3 بار و هر بار 20cc الکل اتیلیک روی کاغذ صافی محتوی خاک می ریزیم. بعد از اینکه هیچ کلرور آمونیومی در خاک و کاغذ صافی باقی نماند قیف را برداشته و محلول زیرین را دور می ریزیم ، شستشو باید طوری انجام شود که قطره خروجی را اگر در لوله آزمایش ریختیم با نیترات نقره رسوب کدر کلرور نقره ندهد.

مرحله پنجم: قیف و کاغذ صافی را روی بالن ژوژه 100cc می گذاریم. در این مرحله می خواهیم آمونیوم ها را خارج کنیم، برای اینکار از کلرید سدیم 1M استفاده می کنیم. به این ترتیب که با پیست خاک روی کاغذ صافی را طی چند مرحله با کلرید سدیم 1Mشستشو می دهیم تا سدیم جای آمونیوم قرار گیرد و آمونیوم خارج شده و در بالن زیر قیف جمع شود. باید مراقب باشیم که مقدار کلرید سدیم از 100cc بیشتر نباشد.

حالا در بالن ژوژه محلول حاوی +NH4 را داریم که با روش تقطیر مقدار آن قابل اندازه گیری است.

سوالات :

1. چرا شن را با اسید شستشو می هند؟

2. در مرحله سوم اگر خاک را با آب بشوییم چه اتفاقی رخ می دهد؟


[ چهارشنبه 91/7/19 ] [ 2:32 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]

تازه های خاکشناسی

محققان ژاپنی انواع جدیدی از خاک سبک را تولید کرده اند که برای کشت گیاهان مختلف روی پشت بام منازل مناسب است.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره با استفاده از این خاک سبک می توان انواع مختلف گیاهان از جمله برنج و سبزیجات مختلف را روی پشت بام منازل کشت کرد.
به گفته محققان کاشت گیاهان روی پشت بام با استفاده از این نوع خاک اقدامی در جهت حفظ محیط زیست به شمار می رود فضایی مناسب برای استراحت ساکنان آپارتمان های کوچک فراهم می کند.
تهیه تصاویر با استفاده از اشعه مادون قرمز نشان می دهد ساختمان هایی که روی پشت بام آنها گیاهان کشت شده اند در مقایسه با پشت بام هایی که سطح آنها با آسفالت یا سیمان پوشانده شده است نقش موثری در کاهش دمای هوا دارند.
این نوع خاک به گونه ای است که در سطحی به ضخامت ده سانتی متر از آن می توان انواع گیاهان را کشت کرد و علاوه بر آن مواد مغذی کافی را برای رشد گیاهان داراست و می تواند چند برابر مقادیر معمول آب در خود ذخیره کند.

159942 121 ترسناک ترین استخر جهان + عکس


[ چهارشنبه 91/7/19 ] [ 2:28 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]

  - آشنایی با رشته خاکشناسی   -

   خاکشناسی (Soil Science  ) دانش مطالعه و طبقه بندی خاک، بر اساس خصوصیات فیزیکی (مانند بافت یا ساختمان)، شیمیایی (مانند هدایت الکتریکیمحلول خاک و میزان سدیم موجود) و زیستی آن است.

دانش خاکشناسی خاک را به عنوان ترکیب طبیعی بسیار پیچیده، که از هوازدگی فیزیکی و بیوشیمیایی بوجود آمده مورد بررسی قرار می‌‌دهد. یک پدولوژیست خاک را به عنوان یک ترکیب مطالعه می‌‌کند و کاربردهای آن را مد نظر قرار نمی‌دهد. خاکشناسی به ما کمک می‌‌کند بهترین کاربرد ممکن را برای خاک‌های مناطق مختلف تعیین نماییم، از آن حفاظت کنیم و کیفیت آن را افزایش دهیم. علاوه بر این، خاکشناسی شیوه‌های کشت بدون خاک گیاهان (کشت هایدروپونیک) را نیز در بر می‌‌گیرد. پژوهشگران رشته خاکشناسی با بررسی مواد و شرایط مورد نیاز زندگی گیاهان، امکان رشد گیاه در محیط‌های بدون خاک را فراهم می‌‌کنند.

کارشناسان خاکشناس میزان مواد غذایی موجود در خاک‌های مناطق مختلف را بررسی می‌‌کنند و بهترین راه افزایش میزان مواد مورد نیاز و کاهش آثار سوء موادی که میزان آن از حد طبیعی بیشتر است را بیان می‌‌کنند و در صورتیکه خاک از لحاظ مواد غذایی متعدد دچار کمبود باشد، راه حل‌های ترکیبی (مانند کودفسفات آمونیوم) ارایه می‌‌دهند.

خاکشناسان می‌‌توانند با شیوه‌های غیر عادی، مثلاً با اضافه نمودن گچ به خاک سدیمی و شستشوی مداوم آن، ساختار شیمیایی و با شخم مناسب و اضافه نمودن کود‌های گیاهی به خاک، ساختار فیزیکی آن را بهبود بخشند. آنها گیاهان و جاندرانی را که می‌‌توانند باعث بهبود کیفیت خاک از نظر شیمیایی یا فیزیکی شوند را براساس نوع خاک پیشنهاد می‌کنند. مثلاً برای خاک‌هایی که دارای کمبود نیتروژن هستند شبدر یا یونجه پیشنهاد می‌‌کنند و برای خاک‌هایی که به شدت فشرده شده‌اند ولی ساختار شیمیایی مناسبی دارند کرم خاکی پیشنهاد می‌‌کنند.

شاخه‌های دانش خاکشناسی

دانش خاک‌شناسی خاک هارا از دو جنبه تحت بررسی می‌‌دهد و بر همین اساس به دو رشته تقسیم می‌‌شود.

 1.        -پدولوژی یا خاک‌پژوهی خاک‌ها را به عنوان مواد طبیعی بسیار پیچیده، که از هوازدگی فیزیکی و زیست‌شیمیایی بوجود آمده مورد بررسی قرار می‌‌دهد. یک پدولوژیست خاک را به عنوان یک ترکیب مطالعه می‌‌کند و کاربردهای آن را مد نظر قرار نمی‌دهد.

1.     -ادافولوژی خاک را به عنوان محیط زیست، رشد و نمو گیاهان مورد بررسی قرارمی دهد. ادافولوژیست‌ها ویژگی‌های خاک را از نقطه نظر حاصلخیزیمورد بررسی قرار می‌‌دهند.

باید در نظر گرفت دانش خاک‌شناسی به طور عمومی ترکیبی از این دو شاخه است و نمی‌توان آنها را دقیقاً از هم تفکیک کرد.

   گرایش‌های مهم رشته خاکشناسی

دانش خاکشناسی دارای گرایش‌های تخصصی متعددی می‌‌باشد. تعدادی از گرایش‌های خاکشناسی در مقطع کارشناسی و تعدادی از آنها در مقطع کارشناسی ارشد قابل انتخاب است.

گرایش‌های مقطع کارشناسی (گرایش در دانشگاه‌های مختلف متفاوت بوده و دانشجو ملزم به پذیرش آن است):

 1.        -خاکشناسی محض  

 2.        -خاکشناسی محیط  

گرایش‌های مقطع کارشناسی ارشد (گرایش بر اساس موضوع پایان نامه تعیین می‌‌شود):

1.      -شیمی خاک

2.     -فیزیک خاک

3.     -بیولوژی خاک

4.     -آلودگی خاک

5.     -حاصلخیزی خاک

6.     -فرسایش خاک


[ سه شنبه 91/7/18 ] [ 2:13 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]

دنیای ناشناخته خاک هاا   -    

آیا تاکنون به این مساله اندیشیده اید که چرا اغلب از آب به عنوان مایه حیات نام برده می شود در حالی که خاک نیز عامل حیاتی دیگری است که خود جسم حیات محسوب می شود و از آن کمتر صحبت می شود؟ متخصصان خاک شناسی چگونگی تشکیل و تکامل خاک و شناخت خصوصیات فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی آن را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهند تا با شناخت خصوصیت خاک ها و واکنش آنها با دیگر عوامل اکوسیستم ، به ما کمک کنند تا تاثیر فعالیت های بشری و پدیده های طبیعی را بر خاک و اراضی و همچنین تاثیر خاک را در استفاده تعریف شده ، پیش بینی ، کنترل و مدیریت کنیم. حال یکی از دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه صنعتی اصفهان در تحقیقات رساله دکتری اش از روش نوین نقشه برداری خاک ها بهره گرفته است. گذری بر مطالعات انجام شده از سوی دکتر نورایر تومانیان برایتان جالب خواهد بود. در عمده کشورهای پیشرفته جهان ، علم کاربردی خاک شناسی در سطوح بالایی از سازمان های اجرایی قرار دارد و هر نوع فعالیت محیطی یا برنامه و پروژه عمرانی ، ملزم به هماهنگی با این علم است تا تاثیرات منفی فعالیت ها بر منابع به حداقل برسد و از آن حفاظت کافی به عمل آید. کاملا هویداست که ارزش خاک از آب کمتر نیست. دامنه وظایفی که این علم بر دوش دارد ، ما را بر آن می دارد که مثل مقوله آب ، حداقل در سطح یک معاونت وزارتخانه به آن بپردازیم. برای تصمیم گیری بجا و پایدار ، برنامه ریزی صحیح ، اجرای برنامه های آمایش سرزمین و توسعه پایدار ، هر کشور مجبور به تشکیل هرم اطلاعاتی از منابع مادری خود در مقیاس های مختلف است و گریزی از آن نیست. این ، شدنی نیست مگر با تصویب قوانین لازم و ملزم کردن دستگاه های اجرایی برای جامه عمل پوشاندن به این اهداف.

? نقشه برداری خاک ها نقشه برداری خاک ها فرآیند تشخیص جوامع متفاوت خاک های موجود در منطقه مورد مطالعه ، تعیین پراکنش و توزیع واحدهای خاک و خصوصیات فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی آنهاست که به صورت نقشه واحدهای خاک و داده های کمی خصوصیات مربوطه ارائه می شود. در این فرآیند از علم ژئومرفولوژی برای تشخیص جوامع خاکها ، از علم تاکسونومی برای نامگذاری و تفکیک کوچکترین واحد آنها (معادل گونه های موجودات زنده) و از تجزیه های آزمایشگاهی برای ارائه کمیت خصوصیات وابسته استفاده می شود. در حقیقت نقشه برداری تنها فرآیندی است که طی آن می توان داده ها و اطلاعات لازم برای ساخت هرم اطلاعاتی خاک ها (پایگاه داده ها) در سطح جغرافیایی کل کشور را فراهم آورد. نقشه ها و اطلاعات ارائه شده براساس نیاز برنامه های کشوری و اهداف متفاوت در مقیاس های متعددی تهیه می شوند. هر چه مقیاس کوچکتر در نظر گرفته شود ، نقشه ها با استفاده از نمونه های کمتری تهیه می شوند (نمونه های کمتر با فاصله بیشتر برداشته شوند) ، لذا از خلوص و صحت کمتری برخوردارند. کاملا معلوم است اگر نیاز به اطلاعات و داده های دقیق تری باشد ، باید مطالعات در مقیاس بزرگتری انجام شود (نمونه های بیشتر با فواصل کمتر برداشته شوند) ، در نتیجه احتیاج به صرف هزینه و زمان بیشتری خواهد بود.

? اصول نقشه برداری خاک در نقشه برداری مرسوم با استفاده از تفسیر عکسهای هوایی ، واحدهای اراضی با توجه به شکل ، پستی و بلندی و موقعیتشان تشخیص داده شده و توسط ترسیم مرز از هم تفکیک می شوند. از گستره خاک های هر واحد اراضی به صورت شبکه ، نمونه برداری می شود. در نقاط مشخص شده مقطع خاک تا عمق 1.5 متری تشریح و از خصوصیات لایه های مختلف یادداشت برداری می شود. واحدهای خاک براساس شواهد ژنتیکی و با استفاده از کلید تاکسونومی نامگذاری می شوند. خاک شناس با توجه به دانشی که از چگونگی تشکیل و تکامل خاک ها در ذهن دارد ، به صورت کاملا نظری ، مجموعه های مقاطع خاک با کلیت ژنتیکی یکسان را مرزگذاری و حاصل را به صورت نقشه خاک ارائه می کند. از بین نمونه های محاط شده در هر واحد تعریف شده ، نمونه های یک مقطع خاک به آزمایشگاه ارسال و نتیجه آزمایش ها به عنوان خصوصیات کمی آن واحدها ارائه می شود. در این فرآیند ، دقت و صحت نقشه های حاصل ، شدید به دانش خاک شناس ، تجربه و توانایی او در درک فرآیندهای تشکیل دهنده خاک و زمین نما وابسته است.

 ? تکنیک های ریاضی در خاک شناسی طی دهه اخیر ، روشهای تشریح و طبقه بندی کمی و مطالعه الگوهای توزیع مکانی خاک ها به صورت کاملا عملی توانسته است به انتقادهای وارده به خاک شناسی مرسوم فایق آید. این شاخه علمی نوین در حال رشد به نام «خاک آمار» معروف است. به کارگیری تکنیک های ریاضی و آماری برای مطالعه چگونگی تکامل و تکوین خاک ها ، ارائه نقشه توزیع و پراکنش خاک ها و خصوصیات وابسته است. به تعریفی دیگر ، خاک آمار مطالعه خاک ها با در نظر گرفتن عدم قطعیت در اندازه گیری های متغیرهاست. در عمده کشورهای پیشرفته جهان ، علم کاربردی خاک شناسی در سطوح بالایی از سازمان های اجرایی قرار دارد خاک آمار فضای تعاملی بین خاک شناسی ، آمار و ریاضیات کاربردی و علم زمین داده نگاری یا داده های مکانی است. توسعه این فضای علمی در حال رشد انعکاس به کارگیری تئوری مجموعه های فازی و زمین آمار در مدل کردن داده های خاک و همچنین حاصل توسعه فناوری ، مخصوصا تکنیک های سنجش از دور و نزدیک و تکامل سخت افزاری و نرم افزاری رایانه هاست.

 ? نقشه برداری خاک آماری نقشه برداری خاک آماری عبارت از تولید کمی نقشه و اطلاعات خاک به روشهای آماری ، ریاضی و زمین آماری است. چون در این روشها نقاط مشاهده نشده به صورت رقومی تخمین زده می شود ، به آنها روشهای نقشه برداری تخمینی یا نقشه برداری رقومی خاک ها اطلاق می شوند. در سالهای اخیر ، به دلیل افزایش منابع داده های کمکی یا محیطی ، نقشه برداری رقومی خاک ها پیشرفت سریعی کرده است. در این مقوله ، پارامترهای سرزمین و تصاویر ماهواره ای ، نقش تعیین کننده داشته اند. روشهای خاک آماری یا به عبارت دیگر، خاک شناسی کمی ، با استفاده از بینش خاک زمین نما در هسته مرکزی فعالیت های خود ، آن را با تئوری های ریاضی و آمار در قالب سامانه های اطلاعات جغرافیایی درهم آمیخته ، سعی در ایجاد داده و اطلاعات متراکم مورد نیاز تمامی شاخه های علمی فعال در محیط جغرافیایی دارد.

? تکنیک های علمی جدید هدف از به کارگیری روشهای کمی و عددی جدید این نیست که آنها جانشین تمام دانش صحرایی و کل بینش خاک زمین نمای خاک شناس شوند ، بلکه سعی بر آن است که ضمن ارتقای علم خاک شناسی ، تمام دانش خاک شناس به صورت ساده و قابل فهم برای بخشهای مختلف ارائه شود و داده های وابسته به تنوع ، تغییرات و توزیع و پراکنش زمانی مکانی خاک ها در دسترس همه قرار گیرد. خاک شناس برای ادراک این که در محدوده مورد نظر باید چه نوع خاکی انتظار داشته باشد ، با استفاده از تجربه و دانش خود و در هم آمیختن تمام اطلاعات موجود از فاکتورهای خاک سازی و تجزیه و تحلیل داده های ژنتیکی خاک ها در ذهن خود نتیجه گیری و محدوده هایی را برای تک تک خاک ها ترسیم می کند.

? یک رساله و روش نوین نقشه برداری خاک ها در مطالعه انجام گرفته ، با تبدیل تجزیه و تحلیل های ذهنی خاک شناس به روابط ریاضی ، ذهن خاک شناس بازسازی می شود. از آنجا که روش مرسوم مطالعات خاک ها نقشه و داده ها را به صورت غیررقومی ارائه می کند ، امکان نگهداری و تجمیع داده ها در کشور را بسیار مشکل کرده ، فرآوری و ارتقای اطلاعات را نیز تقریبا غیرممکن می سازد. با اجرای این رویکرد در کشور می توان نقشه و داده های مطالعات قبلی را ارتقا داد و همراه با داده های جدید ، هرم اطلاعاتی مناسبی در سیستم های مکاندار اطلاعات جغرافیایی ایجاد کرد و برای هرگونه تصمیم گیری و برنامه ریزی آنها را نمایش داد و تجزیه و تحلیل کرد.

 


[ شنبه 91/7/15 ] [ 2:45 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]

جادوی خاک

یک پدیده ی طبیعی یا یک پیچیدگی بزرگ،یک گیاه شگفت انگیز؛بدون گل،جوانه،شاخه،ساقه و حتی ریشه در فضایی کاملا تاریک ودور از دید؛در زیر خاک و هیچ کس نمی تواند پیش بینی کند که کجا و یا کی رشد می کند. کاملا وحشی،چرا که تمدن بشری با ان همه ادعا هنوز نتوانسته پرده از جادوی خاک بردارد.دنبلان سیاه یا   Truffle  ،نوعی قارچ خوراکی است که در زیر زمین می روید.خاستگاه این قارچ اروپا(فرانسه و ایتالیا)می باشد.دنبلان سیاه به صورت همزیست با ریشه درختان بخصوص بلوط و فندق بوده.به دلیل مقدار بسیار کم ان در طبیعت و غیر ممکن بودن پرورش ان به صورت مصنوعی بسیار با ارزش و گران قیمت می باشد که گاهی قیمت ان با مرغوب ترین خاویار جهان برابری می کند.الکساندر دوما نویسنده مشهور فرانسوی که در امور تغذیه تخصص داشته،ان را الماس سیاه لقب داده است.

اولین دست نوشته های بشر در مورد این گنجینه ی غذایی ارزشمند قدمتی سه هزار ساله دارد.دنبلان سیاه در هر کشور به اسامی متفاوتی نامیده می شود؛در مراکش به ان Terfez می گویند.در مصر Terfaz ،در کویت Fagga ،در عربستان Hag ،در عراق kamma یا kima و در ایران نیز به کشنج و یا دنبلان و یا دمبل معروف است.کمیت محصول به عوامل متعددی از جمله میزان بارندگی و پراکنش ان و هم چنین تراکم گیاهی دارد.قارچ دنبلان را به دلیل ماندگاری کم،محصولی فاسد شدنی می دانند.لازم به ذکر است که دنبلان حدود 9% پروتئین با خاصیت جذب سریع(همانند پروتئین های جانوری)و مواد معدنی بسیار با ارزشی را داراست.

 


[ شنبه 91/7/15 ] [ 2:43 عصر ] [ دانشجویان خاکشناسی89 ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

موضوعات وب
RSS Feed



بازدید امروز: 6
بازدید دیروز: 1
کل بازدیدها: 149312